Inloggen

Tuinonderhoud

Een goed onderhouden tuin... fijn voor jezelf, jouw omgeving en de natuur!

Een tuin met gras, bloemen en planten is goed voor de natuur. Vogels en insecten zoals bijen zijn vaker te zien in een groene tuin dan in een tuin vol met tegels. Daarnaast zorgt een groene tuin er ook voor dat jij nog fijner kunt wonen. Een groene tuin... 

Alle informatie en tuintips bij de hand?

Voorkomt wateroverlast

Tegels zorgen ervoor dat water niet goed weg kan lopen. Soms is dat zo erg dat het zelfs wateroverlast veroorzaakt. Door tegels te vervangen door gras, houten vlonders of struiken help je het regenwater om de grond in te trekken.

Is in de zomer heerlijk koel

Tijdens een hete zomer kan je alle verkoeling in en rondom jouw woning goed gebruiken. In de tuin kan je zelf voor verkoeling zorgen door meer groen te planten. Tegels en stenen houden de warmte vast en zorgen ervoor dat het nog warmer wordt. Dit kan tot wel 4 graden schelen!

 

  1. Maai regelmatig het gras, verwijder onkruid en dode planten en snoei de struiken; als je dit bijhoudt blijft het een kleine klus.
  2. Geef gras en planten water in de vroege ochtend of in de avond; in de volle zon verbrandt het groen.
  3. Als je in november/december bloembollen plant, heb je in het voorjaar een kleurrijke tuin.
  4. Zomerbloeiers zoals dahlia’s, lelies en begonia’s kan je het beste in april/mei planten.
  5. Met een (kruiden)moestuintje maak je heerlijke gerechten met jouw eigen verse ingrediënten.

Een paar afspraken

Iedereen heeft een eigen smaak voor het inrichten van de tuin. Belangrijk is wel dat de tuin er verzorgd uitziet. Daarom vermelden wij graag nog een keer de gemaakte afspraken:

  • Gebroken tegels, kapotte planken of een scheve schutting? Vervang ze of zet de schutting snel weer recht.
  • Bomen en struiken hebben een minimale afstand tot de erfafscheiding of gevel: een struik 0,5 meter en een boom 2 meter.
  • Heggen en hagen mogen maximaal 2 meter hoog zijn in de achtertuin en maximaal 1 meter in de voortuin. 
  • Een tuin is bedoeld om van te genieten: zorg dat er geen vuil of goederen liggen en dat er geen motorvoertuigen staan.
  • Ook het achterpad hoort bij je tuin. Als iedereen zijn stuk schoonhoudt blijft het hele pad netjes en goed begaanbaar. 

Alle andere afspraken over tuinonderhoud kan je terugvinden in de ‘bijlage tuinonderhoud’ van de Algemene Huurvoorwaarden. Wil je een schutting plaatsen of een schuur of iets anders bouwen of aanleggen? Zoals een dierenverblijf, vijver of gevelbeplanting? Vraag eerst altijd toestemming aan ons en let op de regelgeving die is vastgelegd in de bouwverordening van deelgemeente Rozenburg.

Wijkbeheerder op bezoek

Onze wijkbeheerders doen regelmatig een rondje in de wijk. Zij kijken dan meteen hoe de tuinen erbij staan. Als de wijkbeheerder denkt dat jouw tuin beter onderhouden kan worden, neemt hij contact met je op om hier afspraken over te maken. Je bespreekt samen welke stappen jij kan zetten om de tuin netjes te houden. Na drie weken komt hij nog een keer langs om te kijken of het allemaal gelukt is. Ook maken jullie dan samen eventueel weer nieuwe afspraken. Zo komen we er samen wel uit!