Inloggen

Experimenten

Duurzame proefwoning aan het Palet

Duurzaam wonen moet de woonlasten verlagen, leefbaar zijn én bijdragen aan het woonplezier. Om daar zeker van te zijn testen wij verschillende duurzame toepassingen in speciale proefwoningen.

Zo’n proefwoning zit vol nieuwe techniek, apparatuur en materialen. We testen bijvoorbeeld wat de voordelen zijn van een zonneboiler, waterpomp, vloerverwarming of zonnepanelen. Begin 2020 leverden we de eerste duurzame proefwoning op aan het Palet. Samen met de huidige bewoners kijken we momenteel hoe je zo energiezuinig mogelijk kunt leven. En welke maatregelen goed werken en welke niet. Daar leren we van en die kennis gebruiken we weer bij het verduurzamen van andere woningen.

De bewoners van de proefwoning, familie Mechielsen, vertellen over hun ervaringen in het Relatiemagazine.

Verwarmen met waterstof

Woningen verwarmen met waterstof… het is mogelijk! Het gebeurt, als proefproject, in één van onze appartementencomplexen aan de Bosseplaat. Rozenburg heeft daarmee een primeur: het is de eerste plaats in Nederland waar zo’n testproject plaatsvindt.

De vijfjarige proef is een vervolg op het bestaande Power2Gas project samen met Stedin. Binnen dit project werd elektriciteit omgezet in duurzaam gas. Inmiddels wordt een stukje van het Bosseplaat-complex gedeeltelijk verwarmd met waterstof. Het plaatsen van een waterstof CV-ketel als blokverwarming is echt hartstikke bijzonder. Het past ook helemaal bij de aandacht voor duurzaamheid van Ressort Wonen. Daarom hebben wij het appartementencomplex beschikbaar gesteld voor deze proef, die nog een aantal jaar doorloopt.

Energie opslag met Iwell Batterij in Blankenburg

Zonnepanelen wekken een vracht aan duurzame energie op. Die energie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de installaties in de flat, maar daar blijft meestal ook wat van over. Die ‘restenergie’ gaat normaal gezien terug het energienet in. Dat betekent dat de zonne-energie vooral effect heeft als de zon schijnt én je veel energie verbruikt. Hoe mooi zou het zijn als je deze duurzame energie op kan slaan en op alle momenten dat je het nodig hebt kunt inzetten?

Om die reden zijn we een proef gestart in Blankenburg met een batterij van Iwell die de opgewekte zonne-energie opslaat. Zodat we deze stroom op een ander moment kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor de algemene verlichting, lift of intercom. Deze vorm van energie-opslag wordt in de toekomst steeds belangrijker. Het teruggeven van energie aan het net is nu nog gratis, maar waarschijnlijk moeten we hier in de toekomst belasting over betalen. Een slimme batterij is dan echt een uitkomst!