Inloggen

Primeur in Rozenburg: woningen verwarmd met waterstof

In Rozenburg start een proef om woningen te verwarmen met 100% waterstof. Dat hebben Ressort Wonen, de gemeente Rotterdam, netbeheerder Stedin en de bedrijven Bekaert Heating, Remeha en DNV GL afgesproken. De proef is een primeur. Nooit eerder zijn in Nederland huizen verwarmd met HR-ketels op pure waterstof.

Deze nieuwe technologie past binnen de doelstelling om Nederlandse woningen aardgasvrij te maken en draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. Anders dan bij aardgas, komt bij de verbranding van waterstof namelijk geen CO2 vrij. In de toekomst kan waterstof een alternatief zijn voor duurzame verwarming van woningen. Dit moet echter verder worden onderzocht, en daarbij is deze proef een belangrijke stap. Dit najaar is begonnen met de voorbereidingen van de proef. Begin 2019 gaat de proef van start.

De proef met waterstof is een vervolg op het Power2Gas-project in Rozenburg. Bij dit project werd synthetisch aardgas geproduceerd voor de verwarming van een appartementencomplex van Ressort Wonen. Vanaf begin 2019 wordt met groene stroom lokaal waterstof geproduceerd en via een apart gasnet van Stedin naar het appartementencomplex getransporteerd. Een ketel van Bekaert Heating en een van Remeha verwarmen vervolgens ieder een deel van de woningen in het gebouw.

Onlangs bleek uit onderzoek van Kiwa dat het huidige distributienet voor aardgas geschikt gemaakt kan worden voor waterstof. Het gebruik van waterstof in het bestaande gasnet kan in de toekomst een volwaardig alternatief zijn voor andere energiebronnen en verwarmingsoplossingen. Bijvoorbeeld voor historische binnensteden met veel monumentale panden, die niet goed te isoleren zijn en daarom op het eerste gezicht ongeschikt zijn voor alternatieve verwarmingsoplossingen, zoals all-electric of een warmtenet.